Noodzakelijke apparatuur aan boord

Noodzakelijke apparatuur aan boord

Er zijn een aantal apparaten die onmisbaar zijn tijdens het varen. Zo biedt moderne navigatieapparatuur zekerheid, omdat het vrij eenvoudig is om de weg over het water te vinden met GPS apparatuur. Bij mist zorgt een rader ervoor dat je zelf zichtbaar bent en dat je anderen op het water niet over het hoofd ziet. Zo zijn er nog een aantal nuttige apparaten die je zeker nodig hebt aan boord van je eigen boot.

De juiste apparatuur zorgt voor extra veiligheid en contact met de buitenwereld. Dit vergroot ook jouw vaarplezier. Lees snel verder om er achter te komen wat echt niet mag ontbreken op jouw boot. Let er ook op als je een boot gaat kopen, welke apparatuur er al allemaal aanwezig is, want dit scheelt straks extra kosten.

Marifoon aan boord

Voor communicatie op het water is de marifoon onmisbaar. De marifoon is dan ook verplicht voor de beroepsvaart. Op Nederlandse binnenwateren is het niet verplicht voor de pleziervaart om een marifoon aan boord te hebben, maar dit valt wel aan te raden. Zeker op vaarwegen waar plezier- en beroepsvaart elkaar kruisen zorgt het gebruik van een marifoon voor meer veiligheid.

Als je besluit om een marifoon te kopen, dient deze van een ATIS code voorzien te zijn. Er wordt, na het loslaten van de spreeksleutel, een digitaal signaal uitgezonden met daarin de roepnaam van het schip. Op de binnenwateren is het niet toegestaan om een marifoon te gebruiken zonder deze ATIS code.

Ga je ook op zee varen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een combimarifoon. Deze versie van de marifoon is uitgebreider en heeft naast ATIS ook DSC. Dit staat voor Digital Selective Calling en is een digitaal nood- en oproepsysteem. De installatie van een marifoon is vrij eenvoudig. Voor een duidelijk signaal is het wel van belang dat er een goede antenne aanwezig is.

Radar voor pleziervaart

Een radarscanner draait rond en zendt pulsen uit. Deze pulsen worden omgezet in lichtpunten op een beeldscherm op het moment dat ze worden teruggekaatst door een object. Door het gebruik van een radar kan je de richting en snelheid van andere bewegende voorwerpen, in dit geval boten, bepalen. Door de radar te koppen aan het GPS, een stuurapparaat, AIS of elektronische kompassen zijn er nog veel meer gegevens te achterhalen.

Regelgeving rondom de radar is behoorlijk complex. Als je weet waar je gaat varen kan je uitzoeken of het nodig is om in dat vaargebied een radar aan boord te hebben. Daarnaast is het essentieel om goed met dit apparaat om te leren gaan, want voor onervaren gebruikers kan het veel gevaar opleveren.

Om te mogen varen op radar dien je in het bezit te zijn van een rijnpatent of vaarbewijs. Daarbij moet je schip zijn uitgerust met een goed kompas en/of bochtaanwijzer om te mogen varen op ruime wateren.

Kaartplotter systeem

Een kaartplotter is een zeer praktisch instrument. De plotter toont de positie van jouw boot op de vaarkaart. Je ziet dus in een oogopslag waar je bent en hoe je omgeving eruitziet. Of je nu veel of weinig vaarervaring hebt, op deze manier kun je een veilige vaarroute uitstippelen.

AIS (Automatic Identification System)

Een AIS systeem laat op een full colour plotterscherm zien welke andere schepen jouw vaarweg kruisen. Dit systeem laat niet alleen de locatie zien, maar ook de identiteit van de schepen. Hebben de schepen die je tegenkomt een eigen AIS ontvanger in beeld? Dan ben jij ook op hun scherm zichtbaar. Zeker bij mist zorgt dit voor meer veiligheid.

Verlichting voor de veiligheid

Vaar je weleens in het donker? Dan is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor de andere schepen. Zorg ervoor dat er genoeg verlichting is aan boord. Zo kun je bijvoorbeeld een lamp met 360 graden LED licht met zuignapvoet monteren. Dit type lamp is eenvoudig te verplaatsen en komt zo dus op verschillende plekken van pas.