Hoe maak je een boot winterklaar?

Na een heerlijke vaarperiode komt de winter weer in zicht. In de winter heb je de keuze om je boot in het water te laten liggen, maar je kunt hem ook uit het water halen. In beide gevallen moet je de boot winterklaar maken om schade en andere problemen te voorkomen. Maar hoe maak je een boot in Nederland dan winterklaar? In deze tekst gaan we in op de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden.

Je motor winterklaar maken

Uiteraard weet jij als booteigenaar welke reguliere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verversen van de olie, filters vernieuwen en andere kleine onderhoudstaken. Voor de winter is het echter van belang om extra onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

In Nederland vriest het regelmatig in de winter. De vorst kan schade aan de boot veroorzaken. Daarom moet je de motor vorstbestendig maken. Heb je een gesloten koelsysteem? Dan is het koelsysteem gevuld met vloeistof en dan loop je weinig risico.

Bij een open koelsysteem is dit anders. Dan wordt er namelijk water van buitenaf aangezogen. Dit wordt gedaan om de motor te koelen, maar het water moet in de winter niet in het systeem blijven staan. Voer dus de noodzakelijke werkzaamheden uit en gebruik veilige antivriesproducten.

Toiletten en drinkwater

Het is belangrijk om voor de watersystemen geen giftige antivriesproducten te gebruiken. Giftige antivriesproducten zijn bijzonder slecht voor de gezondheid, dus kijk goed of je een gezonde variant hebt.

Daarnaast moet je natuurlijk ook het toilet droogpompen. Ook kan er nog water in de bochtjes en richeltjes van het toilet blijven slaan. Daarom moet je de slang van de winterinlaat loskoppelen en deze in een reservoir van antivries hangen. Pomp het antivriesproduct vervolgens door het toilet heen. Je moet nadien alles uiteraard ook op de juiste manier afsluiten. Voorkom ook schade aan de leidingen en laat deze leeglopen.

Romp en dek reinigen

Veel booteigenaren vergeten om het romp en het dek goed te reinigen. In de eerste plaats moet je deze goed schoonmaken met de juiste middelen. In de winter kan vuil zich vastzetten en dan is het lastig om dit überhaupt nog schoon te krijgen.

Is er ergens op het dak verf afgebladderd? Werk dit dan voor de winter bij. Daarmee voorkom je extra verfwerk na de winter. Het is ook aan te raden om een afdekzeil te gebruiken. Water kan namelijk in hoekjes en scheurtjes blijven staan en vervolgens bevriezen. Dit kan onherstelbare schade aan het dek veroorzaken.

De uitrusting van de boot

Je moet ook goed voor de uitrusting van de boot zorgen. Heb je kussens aan boord? Haal deze dan van boord en berg ze bijvoorbeeld op in je garage. Wanneer je de kussens aan boord laat, dan is de kans groot dat ze gaan schimmelen door de grote hoeveelheid vocht. Haal ook eten en andere bederfelijke producten van de boot. Dit geldt ook voor flesjes en blikjes, want die kunnen in de winter bevriezen.

Algemene onderhoudstips

In de voorgaande alinea’s hebben we verschillende onderhoudstips gegeven. Uiteraard kunnen de taken per type boot verschillen. Het is vooral belangrijk om te kijken waar water kan blijven staan en dat probleem vervolgens op te lossen. Daarmee reduceer je de kans op schade aan de boot aanzienlijk.

Boot in of uit het water?

Veel booteigenaren vragen zich af of ze de boot beter in het water kunnen houden of juist uit het water moeten halen. Je moet natuurlijk je eigen afweging maken, maar volgens experts is het verstandiger om je boot uit het water te halen. Dit is om meerdere redenen voordelig. In de eerste plaats kan daarmee vochtschade voorkomen worden. Daarnaast kan er dan ook onderhoud aan de boot worden gepleegd tijdens de wintermaanden.

Toch valt er ook wel wat voor te zeggen om je boot in het water te laten liggen. Dit is namelijk een stuk goedkoper. Het kan best ingewikkeld zijn om de boot uit het water te halen. Vaak zijn hier kosten aan verbonden. Je moet vervolgens ook een opslagplaats voor de boot huren.