Nieuwe of tweedehandse boot kopen?

Bent u van plan om een boot aan te kopen? Dat is zeker geen slecht idee, want Nederland is een aantrekkelijk land voor boten. U vindt op verschillende plaatsen aangename rivieren en bovendien grenst Nederland aan de Noordzee. U geniet dan ook optimaal met een prachtige boot.

Een boot is echter wel prijzig en natuurlijk wilt u een weloverwogen aankoop doen. Gaat u voor een nieuwe of een gebruikte boot? De beste keuze is persoonlijk en afhankelijk van verschillende factoren.

Wat is uw budget?

U heeft natuurlijk bepaalde wensen, maar tegelijkertijd bent u gebonden aan een budget. Heeft u slechts een beperkt budget, maar wilt u toch graag een mooie boot aankopen? Dan kunt u het beste voor een tweedehands boot gaan. Gebruikte boten zijn over het algemeen namelijk goedkoper. U krijgt dus meer voor uw budget.

Het kan echter ook zijn dat u een ruim budget heeft. In dat geval is een nieuwe boot het overwegen waard. U weet dan namelijk zeker dat de boot nooit gebruikt is. Alle onderdelen zijn nog in perfecte staat en dit is goed voor de algehele duurzaamheid.

Kijk dus goed naar uw budget en persoonlijke wensen. Is het haalbaar om met dat budget een nieuwe boot aan te kopen? Een boot die ook voldoet aan al uw wensen? Ga dan voor een nieuwe boot. Heeft u slechts een beperkt budget, maar toch aanvullende wensen? Kijk dan welke tweedehands boot het beste bij u past.

De voordelen en nadelen van een tweedehands boot

Een tweedehands boot is doorgaans goedkoper dan een nieuwe boot. Dat is geen nieuwe informatie. Er zijn echter nog meer voordelen. Een tweedehands boot kunt u namelijk bij verschillende verkooppunten aankopen.

Er zijn in de eerste plaats speciale dealers die tweedehands boten verkopen, maar tegelijkertijd zijn er ook verschillende particuliere verkopers. Die zijn te vinden op de vele speciale verkoopwebsites.

Doorgaans verkopen particulieren een boot tegen een aantrekkelijkere prijs, omdat ze niet te maken hebben met bemiddelingskosten of de huur van een pand.

Bij een particuliere verkoper krijgt u doorgaans ook extra toebehoren. Denk aan reddingsvesten, veiligheidsitems, radio’s en nog meer interessante accessoires voor uw boot. Koopt u een nieuwe boot? Dan moet u doorgaans extra geld betalen voor deze items.

Met de aankoop van een tweedehands boot krijgt u wel te maken met onzekerheden. Denk bijvoorbeeld aan verborgen gebreken bij de aankoop. Misschien bent u aanvankelijk helemaal tevreden met de aankoop, maar krijgt u tijdens de eerste boottocht al problemen. Gelukkig kunt u problemen voorkomen met een grondige inspectie. U kunt bovendien onderhoudsrapporten opvragen.

Een ander probleem heeft te maken met noodzakelijke reparaties in de toekomst. Na verloop van tijd gaan bepaalde instrumenten en motoronderdelen kapot. Kijk dus niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar de lange termijn. Door noodzakelijke verbouwingen bent u soms veel extra geld kwijt.

De voordelen en nadelen van een nieuwe boot

Bij de aankoop van een nieuwe boot heeft u veel keuzemogelijkheden. Misschien heeft u specifieke wensen als het gaat om het ontwerp en de algehele uitstraling. Vaak kunt u een nieuwe boot zelf samenstellen bij de fabrikant. Daarnaast zijn nieuwe boten voorzien van geavanceerde technologie en hoogwaardige onderdelen.

Daardoor wordt een bootreis extra aangenaam en u voelt zich ook veiliger. Heeft u onverhoopt toch problemen met de boot? Dan krijgt u natuurlijk garantie. Tijdens de garantieperiode is de verkoper namelijk aansprakelijk. Een nieuwe boot gaat over het algemeen ook langer mee en u bent minder geld aan de onderhoudswerkzaamheden kwijt.

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen. Voor een nieuwe boot betaalt u een hoge prijs en tegelijkertijd daalt de waarde van de boot snel. Gemiddeld daalt de waarde in het eerste jaar al met dertig procent. Ook daarna daalt de waarde van de boot gemiddeld met ongeveer vijf procent per jaar.

Een nieuwe boot heeft weliswaar weinig onderhoud nodig, maar tegelijkertijd wilt u de boot wel verzekeren. Hoe meer uw boot waard is, hoe meer verzekeringspremie u maandelijks moet betalen.

Conclusie

Kijk goed wat voor u belangrijke punten zijn en neem op basis daarvan een weloverwogen beslissing.