Wanneer loont het om een boot te restaureren?

Je boot heeft haar beste tijd gehad. Ze kan wel een likje verf gebruiken, het interieur is niet meer wat het geweest is en sommige apparatuur is aan vervanging toe. Ga je haar restaureren of is het tijd voor een nieuwe boot? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zijn er een aantal zaken die je wilt overwegen.

Hoe is je boot eraan toe?

Als je boot enkel een likje verf nodig heeft, zal de restauratie niet veel werk zijn. Misschien kun je zelf met de kwast aan de slag en ben je vrij weinig kwijt aan het vernieuwen van het uiterlijk van je boot. Als je boot echter met één voet in het zeemansgraf staat en flinke reparaties nodig heeft, is het goed om zorgvuldig te berekenen hoeveel een restauratie je gaat kosten. Moeten er roestplekken worden weggewerkt van een oud stalen schip of heb je een polyester boot met een verkleurde of beschadigde gelcoat? De prijs van de restauratie en de waarde van je boot hangen onder andere af van wat voor boot je hebt en van welk materiaal ze gemaakt is.

Zelf klussen of hulp inschakelen?

Ben je een handige doe-het-zelver? Dan zal je wellicht het een en ander zelf aan je boot kunnen repareren. Op deze manier bespaar je een hoop op arbeidskosten. Is je boot in een erg slechte staat en heb je de hulp van een vakman nodig? Dan zal je een stuk meer kwijt zijn aan de reparatie van je boot, vooral als een grondige restauratie nodig is. Vraag offertes aan bij verschillende restauratiebedrijven, zodat je een accuraat kostenplaatje kunt verkrijgen.

Hoeveel is de boot waard?

Verwacht je veel kwijt te zijn aan de restauratie van je boot? Dan is het goed te overwegen of je boot het nog wel waard is. Hier kun je achter komen door een boottaxatie uit te laten voeren. Een boottaxateur bepaalt de marktwaarde van je boot op dat moment. Als je boot nog een hoge marktwaarde heeft, is restaureren een goede optie. Is je boot vrij weinig waard? Dan is het wellicht raadzaam je boot van de hand te doen en een nieuwe boot te kopen. Overweeg ook hoelang je boot nog mee kan gaan na de restauratie. Als de restauratie veel gaat kosten en je boot vervolgens waarschijnlijk met vijf jaar weer een grote beurt nodig heeft, is restauratie geen goede optie.

Emotionele waarde of marktwaarde?

De marktwaarde van de boot speelt waarschijnlijk in zekere mate mee in je beslissing om te restaureren of niet. Als je boot echter een hoge emotionele waarde heeft of als het een zeer zeldzaam model is, is het misschien toch de moeite waard de boot te repareren. Geld is immers ook niet alles.

Zorg ervoor dat je boot zo lang mogelijk meegaat

Heb je een boot in een goede of redelijk goede staat? Om een grondige restauratie in de nabije toekomst te voorkomen, zijn zo nu en dan opknapbeurten nodig. Hou je boot goed schoon, voer kleine reparaties tijdig uit en zet haar regelmatig in de was. Heb je geen tijd om dit zelf te doen? Huur dan een schoonmaak- of reparatiebedrijf in.

Je boot verkopen

Ben je tot de conclusie gekomen dat de boot restaureren weinig zin heeft? Dan is het altijd nog het proberen waard om de boot te verkopen. Het verkoopbedrag kan een steentje bijdragen aan het bedrag dat nodig is om een andere boot te kopen. Tips nodig om je boot te verkopen?(https://www.schepenkring.nl/geen-onderdeel-van-een-categorie/boot-verkopen-deze-vijf-tips-gaan-je-helpen/) Een grote schoonmaak houden, je boot laten taxeren en professionele foto’s laten maken, is zeker aan te raden.

Wel of niet restaureren?

Heeft je boot nog een redelijke marktwaarde en zullen de reparaties je niet al te veel kosten? Dan is het restaureren van je boot een goede optie. Heeft je boot haar beste tijd gehad, is ze niet veel meer waard en ben je toe aan verandering? Dan is het waarschijnlijk tijd om je boot van de hand te doen en een nieuw model te kopen. Zo kun jij weer optimaal genieten van nieuwe vaaravonturen!