Je boot zelf lakken of het laten doen

Heb je een boot, dan weet je maar al te goed dat periodiek onderhoud nodig is. Denk hierbij niet alleen aan onderhoud van de motor, maar ook aan diverse schilderwerkzaamheden. Op deze pagina lees je alles over het lakken van je boot. Dit kan een lastige klus zijn, maar het is wel een klus die noodzakelijk is om uit te voeren. Je leest niet alleen over de voor- en nadelen van het zelf lakken, maar ook over de beste tijd van het jaar om deze klus uit te voeren. Tot slot krijg je een stappenplan om te volgen bij het lakken van je boot.

Voor- en nadelen van zelf je boot lakken

Stelregel is dat de onderzijde van je boot ieder jaar gelakt moet worden. Andere delen van je boot hoeven minder vaak gelakt te worden. Je kan er voor kiezen om het lakken van je boot zelf uit te voeren, maar je kan dit ook door een specialist laten doen. Aan het zelf lakken van je boot zijn diverse voor- en nadelen verbonden:

  • Voordeel 1 Lagere kosten, omdat je geen specialist hoeft in te huren.
  • Voordeel 2 Het lakken van een boot is niet heel moeilijk. Je hoeft geen twee rechterhanden te hebben om de klus zelf uit te kunnen voeren.
  • Voordeel 3 Veel mensen vinden het leuk om zelf hun boot te lakken.
  • Nadeel 1 In voorkomende gevallen kan een vakspecialist betere kwaliteit afleveren. Met name het voorbehandelen van de ondergrond is een belangrijke stap. Het plamuren van gaten of krassen doen specialisten vaak beter.
  • Nadeel 2 Zeker als je een grote boot hebt, kan het lakken van je boot een flinke klus zijn. Wil je geen grote hoeveelheid tijd besteden aan het lakken van je boot, dan is het inhuren van een specialist een goed idee.

De beste tijd in het jaar om je boot te lakken

In principe kan je jouw boot op ieder moment in het jaar lakken. Het liefste doe je dit natuurlijk op het moment dat je deze niet gebruikt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om hun boot te lakken in het voor- of najaar. Voor de kwaliteit van je lak is het belangrijk dat je lakt in de juiste omstandigheden. Zeker als je jouw boot buiten lakt, dus niet in een loods of iets dergelijks, dan wordt aanbevolen om te lakken tussen de maanden april en oktober. Lak droogt namelijk het beste tussen de 5 en 25 graden Celsius, waarbij de luchtvochtigheid niet te hoog is. Lagere temperaturen kunnen de droogtijd aanzienlijk verlengen.

De planning voor zelf lakken

Ga je zelf je boot lakken, dan is het van belang om goed voorbereid te zijn. Het lakken van het bovenwaterschip is een heel andere klus dan het lakken van het onderwaterschip. Het deel van de boot dat boven de waterlijn ligt, dus de opbouw, het dek en een deel van de romp, is het bovenwaterschip. Het onderwaterschip ligt in zijn geheel onder de waterlijn.

Daarnaast is het van zeer groot belang dat je weet van welk materiaal je boot is gemaakt. Niet alleen zodat je de juiste lak kunt aanschaffen, maar ook omdat verschillende materialen verschillende eigenschappen hebben. Dit heeft invloed op de wijze van lakken: je wilt immers in alle gevallen voldoende laagdikte en hechting.

Conclusie

Het is niet makkelijk om zelf je boot te lakken, er komt redelijk veel bij kijken. Het kan natuurlijk leuk zijn om zelf te doen, maar als je wil garanderen dat alles goed gedaan wordt, dan is het lakken aan een vakspecialist overlaten een betere optie.  Maar als je niet weg schuwt van een uitdaging dan is met genoeg onderzoek het zelf doen een goede optie.