Een boot kopen – waar let je op?

Je ziet het al helemaal voor je: de wind in je haren; om je heen niets anders dan zee, lucht en meeuwen. Lekker het water op, dat is wat je wilt. Niet met zomaar een boot, maar met je eigen boot. Om optimaal te genieten van je avonturen op zee heb je de juiste boot nodig. Hoe schaf je de perfecte boot aan? Waar let je op? Hier worden je vragen beantwoord.

Bereid je voor op een aankoop

Stap niet zomaar op een verkoper of een jachtmakelaarshaven af voordat je je een beetje georiënteerd hebt. Hier moet je namelijk echt de tijd voor nemen. Bedenk wat jij graag wilt. Ben je op zoek naar een motorjacht, een zeilboot, een sloep of een speedboot? Er zit een wereld van verschil tussen verschillende boten, dus bedenk hoe jij jouw dagen op het water voor je ziet.

Ga ook na of je een vaarbewijs nodig hebt. Voor veel snellere en grote boten is dit noodzakelijk. Wil je een zeilboot aanschaffen? Bedenk dan dat je daar niet overal mee kunt komen. Overweeg waar je wilt gaan varen en of je een ligplaats bij een jachthaven nodig hebt. Als je voor een trailbare boot gaat, kun je deze ook in een stalling plaatsen.

Ga bij jezelf na hoeveel tijd en geld je aan onderhoud wilt besteden aan je boot. Een houten boot is uniek en heel mooi, maar het vergt veel tijd en geld als het op onderhoud aankomt. Als je graag een onderhoudsarme boot wilt, is een vaartuig van polyester een goede optie.

Nieuw of gebruikt?

Wil je een nieuwe of een gebruikte boot? Een nieuwe boot heeft geen mankementen of gebruikerssporen. Je zult flink wat kwijt zijn aan de aanschaf, maar op onderhoud zul je de eerste jaren aardig besparen.

Een gebruikte boot is een stuk goedkoper dan een nieuwe boot. Bovendien kunnen ze nog in prima staat zijn, waardoor onderhoudskosten meevallen. Wel moet je goed op de conditie letten bij de aanschaf van een tweedehands boot. Als dit je eerste boot wordt, neem dan iemand mee die veel verstand heeft van boten, zodat hij of zij je kan adviseren. Hou met je budget niet enkel rekening met de aankoop van de boot, maar ook met reparaties die op de korte of lange termijn moeten worden uitgevoerd.

Laat de boot keuren

Ga je voor een tweedehands boot? Laat dan altijd de boot keuren. Op deze manier weet je of er problemen zijn en kun je daar rekening mee houden. De expert zal een proefvaart maken en tijdens deze proefvaart zouden ook eventuele gebreken boven water kunnen komen, deze problemen kun je dan met de verkoper bespreken en gezamenlijk oplossen.

Maak altijd een overeenkomst

Leg de koop altijd schriftelijk vast. Zorg ervoor dat zowel jij als de verkoper in bezit zijn van een getekende overeenkomst, alvorens je de boot koopt.

Check het Kadaster

De makelaar zal in het kadaster controleren of de boot ingeschreven staat en of er een hypotheek op rust. 

Neem je tijd

Een boot kopen is een hele onderneming. Het is als het kopen van een auto of een huis. Je moet een heleboel zaken overwegen, alvorens je een contract tekent. Haast je daarom niet. Neem je tijd en geniet van het hele proces om een boot te kiezen en te kopen. Als je de perfecte boot gevonden hebt, zul je tijdens elke vaart optimaal genieten van je aankoop!