Kinderen aan boord: do’s en don’ts

Ben je de trotse eigenaar van een prachtige boot? Dan weet je ongetwijfeld ook hoe aangenaam het is om te varen. Tijdens het varen ervaar je namelijk een fijn gevoel van vrijheid. Dit komt door de rust en oneindigheid van het water. Dit heeft een positieve impact op het brein van een mens.

Het is natuurlijk ook leuk om te varen met kinderen. Dan kun je ze iets van de wereld laten zien en tegelijkertijd leren ze dan meer over de verschillende wateren in Nederland. Het punt is dat de veiligheid van deze kinderen natuurlijk wel centraal moet staan. Maar wat kun je beter wel en niet doen met kinderen aan boord? Daar zullen wij in deze tekst wat dieper op ingaan.

Do’s: veilig varen met kinderen

Iedereen moet genieten van een aangename boottocht en daarom is het niet fijn om je druk te maken om de veiligheid van kinderen. Dit kun je voorkomen door onderstaande tips op te volgen.

Vooraf de regels aangeven

Voordat je met kinderen aan boord gaat, is het belangrijk om de veiligheidsregels duidelijk uit te leggen. Dan krijg je tijdens de bootreis in ieder geval geen vervelende discussies. Je kunt kinderen die al iets ouder zijn uitleggen wat ze wel en niet mogen doen op de boot en waarom het belangrijk is om veilig te zijn op het water.

Ook kun je aangeven wat ze precies moeten doen bij zwaar weer of een andere gevaarlijke situatie. Maak de regels niet te ingewikkeld. Wees praktisch en vooral duidelijk, zodat alle kinderen het goed begrijpen.

Laat de kinderen een zwemvest dragen

Dit ligt misschien voor de hand, maar toch zie je nog regelmatig kinderen die geen zwemvest dragen tijdens het varen. Dit is echter van levensbelang en daarom is de waterpolitie er ook heel streng op. Mocht een kind onverhoopt in het water vallen, dan blijft hij of zij drijven dankzij het zwemvest. Het hoofd van een kind blijft dan altijd boven water. De kans dat een kind verdrinkt wordt dus aanzienlijk kleiner door het dragen van een zwemvest.

Neem speelgoed mee

Kinderen vervelen zich sneller dan volwassenen. Ze hebben een rijke fantasie en kunnen daarom niet de hele tijd gefocust blijven. Om die reden is het handig om voldoende speelgoed mee te nemen. Zonder speelgoed gaan kinderen zich snel vervelen en juist dan gaan ze onveilige activiteiten uitvoeren. Het klinkt misschien een beetje gek, maar voor de veiligheid is speelgoed dus zeer belangrijk.

Neem genoeg zonnebrandcrème mee

Ga je varen op een zonnige dag? Dan moet je rekening houden met de zon. Kinderen hebben namelijk een zeer kwetsbare huid. Water reflecteert en daardoor is de kracht van de zon sterker op het water dan op het land. Neem daarom voldoende zonnebrandcrème mee. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat kinderen met een huidbeschadiging later meer risico lopen op huidziektes. Denk daarbij aan een melanoom. Dit is een zeer agressieve vorm van huidkanker die zelfs dodelijk kan zijn.

Don’ts: wat kan je beter niet doen?

In de voorgaande alinea’s hebben we de do’s besproken, maar wat kan je beter niet doen met kinderen aan boord?

Scherpe spullen laten slingeren

Tijdens een boottocht heb je soms gereedschap nodig. Misschien ben je niet gewend om met kinderen te reizen en dan wil je nog wel eens wat laten slingeren. Zorg ervoor dat gevaarlijk gereedschappen altijd worden opgeruimd. Kinderen vinden het immers leuk om met gevaarlijke dingen te spelen en dat kan verstrekkende gevolgen hebben.

Zelf de regels aan je laars lappen

Uiteraard moet je als volwassene ook het goede voorbeeld geven. Misschien vraagt een kind zich af waarom de volwassenen geen zwemvest hoeven te dragen. Dan kun je natuurlijk in discussie gaan, maar het is slimmer om dan gewoon een zwemvest aan te doen. Kinderen zijn sneller geneigd om iets van je aan te nemen wanneer je zelf het goede voorbeeld geeft.

Conclusie

Het is al met al bijzonder leuk om te varen met kinderen. Zorg er wel voor dat de veiligheid centraal staat, zodat iedereen kan genieten tijdens de boottocht. Hopelijk heb je iets gehad aan de tips uit dit artikel en kan jij met jouw gezin genieten van watersport!