Hoe wordt een boot getaxeerd?

Het voornaamste doel van het taxeren van een boot is om tot een reële waarde te komen voor de aankoop of verkoop van een boot, zeiljacht of motorjacht. Zo zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt omdat je inzicht hebt in de reële dagwaarde. Ook valt het taxatierapport te gebruiken voor de aanvraag van een lening of de verzekering van de boot. Een onafhankelijk taxatierapport zorgt ervoor dat je als verkopende partij tot een gefundeerde en verdedigbare vraagprijs komt. Hierdoor sta je sterker in de onderhandelingen met potentiële kopers.

Wat is een scheepstaxatie?

Een taxatie is een waardebepaling van de boot, gebaseerd op de huidige marktpositie. Een taxatie van de boot is doorgaans nodig om een waarde vast te stellen. Het is dus geen keuring. Zowel de verkopende partij als de koper kan ervoor kiezen om een taxatie uit te laten voeren.

 

Het is ook mogelijk om tijdens de taxatie direct de executiewaarde van de boot vast te laten stellen. Dit is een waardebepaling van de verwachte opbrengst in het geval van een gedwongen verkoop op korte termijn. Ook voor financiering of de verzekering is het noodzakelijk om een boot te laten taxeren. Je wilt bijvoorbeeld niet onderverzekerd zijn voor je jacht.

Op welke punten wordt gelet tijdens een taxatie?

Iedere boot is uniek en om tot een juiste waardebepaling te komen is het noodzakelijk om de boot fysiek te laten onderzoeken door een erkende boottaxateur. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een ervaren taxateur die kennis heeft van jouw type en merk boot. In het taxatierapport komt een uitgebreide omschrijving van de boot. De taxateur kijkt naar de uitrusting, het interieur, de aanwezige installaties en de staat van de diverse onderdelen van het zeil- of motorjacht dat je wilt kopen, verkopen, verzekeren of waarvoor je op zoek bent naar financiering.

Hoe wordt uiteindelijk de waarde/prijs van een boot bepaald?

Hoe de uiteindelijke waarde van een boot bepaald wordt, hangt af van het doel waarmee je de taxatie uit laat voeren. Bij verkoop hangt de waarde niet alleen af van de uitslag van het taxatierapport, maar bijvoorbeeld ook de prijzen waarvoor vergelijkbare boten worden aangeboden. Het valt dus aan te raden om je vooraf op de markt te oriënteren. Tenzij je een boot verkoopt met een custom design, zijn er altijd wel vergelijkbare boten te vinden die te koop worden aangeboden. De prijs hangt onder andere af van het type, de afmetingen en de leeftijd van de boot.

Hoe kan je de waarde van een boot verhogen als je wil verkopen?

De marktwaarde hangt onder meer samen met onderhoudsschema’s en al dan niet gedane upgrade’s. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het interieur een update te geven, zodat je de boot voor een hogere vraagprijs in de markt kunt zetten. Prijzen zijn daarnaast afhankelijk van de locatie, het seizoen en de gretigheid van de koper. Over het algemeen is de lente het beste seizoen om een boot te verkopen. De temperaturen lopen weer op, waardoor mensen zin krijgen om te gaan varen. Laat onderhoud en reparaties uitvoeren voordat je de boot te koop zet, want veel mensen zijn op zoek naar een instapklare boot.

Daarnaast zorgt een uitstekende presentatie ervoor dat je jouw boot sneller verkoopt tegen de prijs die jij voor ogen hebt. Zowel de online advertentie als de bezichtigingen vragen om een vlekkeloze presentatie van de boot. Sop de boot van binnen en van buiten, stofzuig de boot grondig tot in alle hoeken en kieren en reinig eventuele zeilen en vouw deze netjes en droog op. Laat het metaal en glaswerk glanzen, maak de bekleding vlekkeloos schoon, klop de kussens op en leg deze netjes recht neer. Voor de bezichtiging ventileer je de boot goed en zorg je dat deze lekker fris ruikt.